Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σκοτάδι



Σκοτάδι. Τι ιδιαίτερη λέξη. Τι είναι το σκοτάδι; Είναι η κατάσταση που δημιουργείται από την έλλειψη φωτός. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί; Δεν γίνεται. Δεν έχει δικιά του αυτόνομη ύπαρξη. Καθορίζεται από μία άλλη. Από την έλλειψη της. Από την απουσία της.

Κάπως έτσι η λέξη «σκοτάδι» μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στη ζωή. Σε οποιαδήποτε έκφανση της υπάρχει η έλλειψη κάποιας έννοιας, κατάστασης, συναισθήματος, οτιδήποτε.

Σκοτάδι είναι η απόρριψη. Οποιουδήποτε είδους. Η άρνηση που δέχεται κάποιος σε οποιοδήποτε δικαίωμα. Στο δικαίωμα μίας αξιοπρεπούς, μίας όμορφης ζωής. Η έλλειψη αυτής.

Σκοτάδι, είναι η ανεργία ενός νέου ανθρώπου. Είναι η άρνηση στο να καλλιεργήσει την κλίση του και τελικά να εκπαιδευτεί σε ένα αντικείμενο που δεν του ταιριάζει. Η απαγόρευση, του ονείρου, ότι θα διοχετεύσει την ενέργεια του στην κοινωνία, θα γίνει χρήσιμο μέλος της και με την σειρά του θα ανταμειφθεί για αυτό με την αναγνώριση στο άτομο του. Και τελικά μένει να περιμένει, όπως περιμένει στη σειρά για τον ΟΑΕΔ. Για να βρει μία δουλειά η οποία δεν θα του πρόσφερει τίποτα από τα παραπάνω, ούτε καν τη δυνατότητα να πετύχει την ανεξαρτησία του, καθώς μεγαλώνει. Η οποία δουλειά, θα τον αναγκάζει να υποκρίνεται ότι θα αποδέχεται οποιαδήποτε προσβολή, οποιαδήποτε μειωτική συμπεριφορά.

Σκοτάδι, είναι η μοναξιά του μη ελκυστικού άνθρωπου. Του κοινωνικά άσχημου, του ντροπαλού, που έχει συνηθίσει μία ζωή χωρίς τον έρωτα και την ηδονική ένταση που προσφέρει σε αυτή. Είναι το ξενέρωμα που βλέπει στα μάτια του αντικείμενου του πόθου του, καθώς το πλησιάζει για να εκφράσει το ενδιαφέρον του. Είναι το άβολο συναίσθημα που νιώθει, ξαπλώνοντας δίπλα στο ταίρι του, αγωνιόντας αν θα είναι άξιος παρτενέρ. Είναι η έλλειψη οποιασδήποτε απόκρισης σε οποιαδήποτε προσπάθεια επάνασύνδεσης. Είναι η επανάληψη όλων αυτών των σκηνικών, από την αρχή της ερωτικής του ζωής μέχρι και το άπειρο.Είναι το να κοιμάται κάθε βράδυ και να ξυπνάει κάθε πρωί, μόνος.

Σκοτάδι, είναι η αδιαφορία των φίλων. Είναι η έλλειψη στοιχειώδους υποστήριξης σε οποιαδήποτε προσπάθεια του, που μπορεί να την έχει ανάγκη. Είναι η επικοινωνία που δέχεται ένας άνθρωπος, μόνο για να προσφέρει και όχι να δεχτεί. Είναι το όταν αναφέρεται σε θέματα που τον ενδιαφέρουν να βλέπει τον συνομιλητή του να μιλάει στο κινητό. Είναι το προφίλ του ανεξάρτητου και δυνατού που έχει χτίσει, θέλοντας και μη, το οποίο τελικά το μόνο που προσφέρει είναι η άνοστη αποκλειστικότητα στην αντιμετώπισης της θλίψης του. Είναι αυτό το ένστικτο που τον απαγορεύει να εκφράσει ότι τον πονάει υπό τον φόβο, ότι θα προκαλέσει στους άλλους αισθήματα λύπησης και οίκτου. Είναι το γεγονός ότι του είναι υπεραρκετά τα ήδη υπάρχοντα δικά του.

Σκοτάδι είναι η απόκρυψη της αλήθειας από τους γονείς. Για να μην κάνει και άλλους πέρα από τον εαυτό του να πονέσουν. Γιατί νιώθει την υποχρέωση να τους κάνει χαρούμενους, περήφανους. Γιατί το βλέπει ως μία αντάμοιβη για όσα του πρόσφεραν. Γιατί θα νιώθει ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα τους έχει εξαπατήσει. Γιατί ξέρει ότι δεν θα καταλάβουν, ξέρει ότι μόνο ζημιά θα κάνει με την αλήθεια του. Διότι αυτή είναι η αλήθεια του και πρέπει να τη δαμάσει μόνος του. Διότι έτσι έχει μάθει. Διότι όσες φορές προσπάθησε διαφορετικά, απέτυχε.

Σκοτάδι είναι η έλλειψη της ψυχικής υγείας. Η έλλειψη της ισορροπίας του ύπνου. Αυτού που κρατάει 10-11 ώρες καθημερινά αλλά και πάλι δεν είναι αρκετός για να νιώθει το άτομο, μία ευεξία την επόμενη μέρα. Είναι η αδυναμία να κοιμηθεί νωρίς, ή να κοιμηθεί γενικά αν δεν είναι σωματικά ή ψυχικά εξαντλημένος. Είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι. Είναι η έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτες άσκηση, δραστηριότητα. Είναι η παραμονή στο σπίτι. Η ανούσια παρακολούθηση νέων και memes στο Ίντερνετ. Η μόνιμη κάπνα στο δωμάτιο. Τα γεμάτα από αποτσίγαρα τασάκια. Τα άδεια κουτάκια μπύρας και πίτσας. Τα υπολλείματα κοκαϊνης στο τραπέζι, αναμνηστικό μίας απέλπιδας προσπάθειας  για δραστηριοποίηση, για διέγερση, για ενέργεια. Οι συνήθως κλειστές, σκούρες κουρτίνες που εμποδίζουν οποιοδήποτε φως να εισέλθει.

Νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλών ειδών σκοτάδια. Λάθος. Το σκοτάδι είναι ένα. Μοιάζει με πολλά διαφορετικά, λόγω της έλλειψης του φωτός, το οποίο μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές πηγές. Έστω και μία από αυτές όμως, είναι αρκετή για να το νικήσει ή έστω να το περιθωριοποιήσει. Πάντα έτσι γινόταν. Ακόμα και πριν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια όταν κυριαρχούσε το απόλυτο σκοτάδι, η έκρηξη ενός τόσο δα μικροσκοπικού ατόμου, πιθανότατα από την εφαρμογή μίας εξώτερης δύναμης, ήταν αυτή που δημιούργησε το σύμπαν και αυτό που αποκαλούμε ζωή. Κάπως έτσι συμβαίνει και σε μας. Όλα συνδέονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου