Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο σεξισμός είναι unisex


Προτού προχωρήσω στο κυρίως μέρος του κειμένου, προς αποφυγή καταγγελιών και χαρακτηρισμών τύπου «μισογύνης», θα ήθελα να υπερτονίσω ότι με τις παρακάτω σκέψεις μου δεν στοχεύω να υποτιμήσω το σεξισμό που δέχονται οι γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, είτε να τις αποθαρρύνω από τον αγώνα τους για μια πραγματικά ισότιμη κοινωνία για τα δύο βιολογικά φύλα. Το αντίθετο μάλιστα πιστεύω, πως ο κόσμος μας χρειάζεται πολύ περισσότερο φεμινισμό από αυτό που ήδη έχει, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει λίγο πιο όμορφος. Δυστυχώς στην εποχή που το politically correct έχει προσπεράσει προ πολλού την κόκκινη γραμμή μεταξύ της ουσίας του και του φανατισμού, είναι ανάγκη προς αποφυγή παρεξηγήσεων να εξηγούμε τα αυτονόητα.

Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσω, με την πεποίθηση μου ότι ο σεξισμός στον δυτικό κόσμο, στην πραγματικότητα είναι ένα unisex φαινόμενο. Με άλλα λόγια οι θύτες και τα θύματα του μπορούν να ανήκουν σε οποιοδήποτε από τα δύο φύλα. Είναι ένα ξαδερφάκι του ρατσισμού, διότι μας κάνει να κρίνουμε ανθρώπους, όχι βάσει των πράξεων τους, των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, αλλά βάσει των γενετήσιων χαρακτηριστικών τους. Προφανώς είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη για τον κάθε θύτη του, ότι έχει πολύ σοβαρές ελλείψεις  στην καλλιέργεια της προσωπικότητας του. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι περισσότερες πράξεις σεξισμού ενάντια στο γυναικείο φύλο, κρύβουν και έναν άλλο σεξισμό απέναντι στο ανδρικό. Θα προχωρήσω με κάποια παραδείγματα.

Νομίζω ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι στη σύγχρονη κοινωνία, που οι υγιείς ετερόφυλες οικογένειες(εννοείται ότι υπάρχουν και υγιείς ομόφυλες, απλά δεν είναι της παρούσης) μοιράζονται ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις μεταξύ των δύο φύλων, είναι απόλυτα σεξιστική η άποψη ότι η γυναίκα πρέπει να μένει σπίτι και να αφοσιώνεται εξ’ολοκλήρου στην ανατροφή των παιδιών. Η ίδια αυτή άποψη όμως έχει και άλλη όψη. Αν σε μία οικογένεια ο άντρας μείνει άνεργος, κάτι δυστυχώς πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας, τότε αυτόματα από το περιβάλλον του θα αρχίσει να πολιορκείται με την αίσθηση ότι είναι ένας άχρηστος. Ακόμα και από την ίδια του τη σύντροφο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν σε μία τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής του από τη σύντροφο τους, γνωρίζοντας την πλήρη απαξίωση συναισθηματική και μη. Με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην αυτοεκτίμηση τους.

Ένα άλλο παράδειγμα σεξισμού έχει να κάνει με τις εργασίες που «ταιριάζουν» στα δύο φύλα. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο κανόνας που θέλει τους υπαλλήλους των μπαρ και δη στο σέρβις να είναι γυναίκες εμφανίσιμες βάσει των συμβατικών κοινών προτύπων, είναι απόλυτα σεξιστικός όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες είτε  «πληρούν» είτε όχι τα προαναφερόμενα στερεότυπα, αλλά και απέναντι στους άνδρες που έχουν την ατυχία να κάνουν αυτή τη δουλειά. Μία ματιά στις αγγελίες για εργασία σε αυτόν τον κλάδο θα σας πείσει. Τα αποτελέσματα στους δείκτες της ανεργίας των νέων ανδρών είναι εύκολα προφανή.

Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα όμως όταν φτάνουμε στο θέμα των προτύπων της «ομορφιάς». Η ίδια αρρωστημένη προπαγάνδα που «επιβάλλει» τις γυναίκες φτάνουν σε σημεία νευρικής ανορεξίας, είναι ακριβώς η ίδια που «επιβάλλει» τους άντρες να πέρνουν στεροειδή και να υπογράφουν συμβόλαιο με την καρδιακή ανεπάρκεια ή τον καρκίνο του ήπατος. Η ίδια αρρωστημένη προπαγάνδα που «επιβάλλει» τις γυναίκες να κάνουν προσθετική στήθους, είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που κάνει τους άντρες να νιώθουν ένοχοι για το μέγεθος του πέους τους, αν αυτό δεν καλύπτει τα αυθαίρετα πρότυπα που έχουν τεθεί από την βιομηχανία του σεξισμού. Το αποτέλεσμα; Οι ευάλωτοι άνθρωποι είτε γυναίκες είτε άνδρες νιώθουν ανικανοποίητοι με τον εαυτό τους, πολλές φορές δυστυχισμένοι, για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνονται μειονεκτικά. 

Μακάρι τα παραπάνω «πρότυπα» να περιορίζονταν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς όμως πολλές φορές  επιβάλλονται και στη ψυχοσύνθεση μας  και κατά συνέπεια και στο ίδιο το κρεβάτι μας. Όχι, όπως η γυναίκα δεν έχει καμιά υποχρέωση να είναι η παρθένα στη συμπεριφορά της και η πουτάνα στο κρεβάτι έτσι και ο άντρας δεν έχει καμιά υποχρέωση να είναι ο δυνάστης της σχέσης και  ο βιαστής στο κρεβάτι. Διότι ειδικά όσον αφορά το πρώτο, δυστυχώς έχω ακούσει πολλές φορές και κυρίως από γυναίκες, ότι ο άνδρας που δεν σηκώνει το χέρι του δεν είναι άνδρας. Πραγματικά το αφήνω ασχολίαστο μια και είναι πολύ θλιβερό για να πω το οτιδήποτε. Και στο θέμα του σεξ δε χωράνε πρότυπα. Το πως τη βρίσκει ένα ζευγάρι μεταξύ του είναι ΑΥΣΤΗΡΑ δικό του θέμα και κανένα κοινωνικό στερεότυπο δεν πρέπει να επιβάλλει οποιαδήποτε συμπεριφορά . Όπως επίσης και κανένα κοινωνικό στερεότυπο δεν πρέπει να επιβάλλει οποιοδήποτε από τους δύο εραστές να πηδηχθεί χωρίς να το θέλει πραγματικά εκείνη τη στιγμή. Και αν γίνει αυτό δεν θα είναι ένδειξη ούτε έλλειψης θηλυκότητας ούτε αντίστοιχα έλλειψη ανδρισμού.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, ο σεξισμός είναι ένα άρρωστο φαινόμενο το οποίο θίγει και τα δύο φύλα. Είναι υποχρέωση όλων μας να το καταπολεμήσουμε. Διότι αυτή η αμφιφυλική φύση του είναι που θίγει την αντίστοιχη μας ανθρώπινη. Και ίσως τελικά η λύση βρίσκεται στο να συνειδητοποιήσουμε ότι είτε άντρες είτε γύναικες, είμαστε πάνω από όλα ανθρωποι. Και έτσι πρέπει να κρίνουμε και να κρινόμαστε.

Υ.Γ. Ο σεξισμός είναι κατακριτέος, ο αισθησιασμός είναι επιθυμητός. Γιατί πολλοί/ες μπερδεύουν το ένα με το άλλο...


5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Δεν διαφωνώ με το νόημα των όσων λες, ίσα ίσα.Η πατριαρχία θέλει να είσαι συγκεκριμένο "είδος" άνδρα για να ωφελείσαι (cis, σκληρός, πλούσιος, με εργασία, να βρίζεις, να μην κλαίς, κλπ), όπως το ίδιο θέλει και για τις γυναίκες (cis, συναισθηματική, στα πρότυπα ομορφιάς, νοικοκυρά, κακή στα μαθηματικά κλπ).

    Αν μου επιτρέπεις όμως, μερικές παρατηρήσεις.
    1) Αναφέρεις ότι υποστηρίζεις τους αγώνες των γυναικών ενάντια στον σεξισμό, όμως ίσως ήρθε η ώρα όλα τα φύλα να αρχίσουν να μάχονται εναντίον του! Δηλαδή, είναι διαφορετικό να είσαι υποστηρικτής απ'το να είσαι μαχόμενος. Αυτό πάλι φανερώνει μια οπτική ματιά προνομιούχου στο ζήτημα και όχι ακριβώς πληγμένου από αυτό. Αφού υπάρχει η συνειδητοποίηση του ποιά άτομα πλήγει ο σεξισμός, ίσως στο μέλλον να έρθει κ η κατάλληλη αντίδραση/προσέγγιση σε αυτόν.

    2)Επίσης βρίσκω λίγο άτοπο το να ξεκινάς το άρθρο σου με φράση τύπου Σόρρυ δεν είμαι μισογύνης ακούστε με λίγο πριν βγάλετε συμπεράσματα κλπ. Αρχικά προϊδεάζεις όλο τον κόσμο γιατί η ρητορική σου θυμίζει ένα "ναι μεν, αλλά". Κατά δεύτερον μοιάζει να πιστεύεις ότι ένα συγκεκριμένο γκρουπ ιδεολόγων (ναι, των φεμινιστριών εννοώ) καραδοκεί άκριτα να σε σουβλίσει μόνο και μόνο επειδή είσαι άνδρας, και άγγιξες ένα θέμα που από τον μέσο άνδρα θεωρείται γυναικείο! Όχι, τα περισσότερα άτομα που γνωρίζουν από πριν τι είναι και τι κάνει ο σεξισμός στο κάθε φύλο, πίστεψέ με, χαίρονται με κάθε άτομο που ξέρει να τον αναγνωρίζει. Η μάχη και η επίθεση γίνεται στους πρεσβευτές του σεξισμού.

    Θέλει εξάσκηση να μάθεις να αναγνωρίζεις τα κρούσματα σεξισμού είτε πάνω σου είτε πάνω στους άλλους.
    Μπορεί να μην υπάρχει η πρόθεση, αλλά λόγω του ότι ο σεξισμός και η πατριαρχία είναι βαθιά ριζωμένα σε όλα τα άτομα, συχνά αυτός μπορεί να εκφράζεται από κάποιον ακούσια,μόνο και μόνο γιατί δεν τον αναγνωρίζει πάνω του ακόμη.

    3)Τέλος, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το ότι παρόλο που έχεις θέληση και δεν γράφεις λάθος πράγματα, μπορεί πολλοί να τα εκλάβουν λίγο αλλιώς, λόγω της μη παίδευσής τους με θέματα φύλου. Πολλοί θα σου δώσουν μπράβο που τα λές. Άλλοι θα πουν πράγματα τύπου προδίδεις το φύλο σου ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Μην τους πιστέψεις. Κανέναν, ούτε τα "μπράβο σου" ούτε τα "ντροπή σου". Λες κάτι που πρέπει να ακουστεί αλλά δεν είναι καινούριο. Γυναίκες μιλάνε για το ίδιο, δεκαετίες τώρα. Απλά εσύ είσαι στην θέση του προνομιούχου.Check your privilege.

    Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσεις να εξελίξεις περισσότερο την ικανότητα να αναγνωρίζεις και να κατονομάζεις σεξιστικές συμπεριφορές, και να δούμε καλύτερα άρθρα από σένα.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Αρχικά σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες ώστε να κάνεις ένα σχόλιο με επιχειρήματα. Στην τελική η πραγματική χρησιμότητα ενός άρθρου, δεν είναι τα likes ή το "καλά τα λες" αλλά το να είναι ένα έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο.

      1)Μα δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς ότι οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα του σεξισμού. Άρα ναι υπό αυτή την έννοια είμαι "προνομιούχος" όντας άντρας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ο σκοπός αυτού του κειμένου, είναι να δείξει ότι παρ'όλα αυτά ο σεξισμός επηρεάζει αρνητικά και τους άντρες, άρα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα συνολικό πρόβλημα της κοινωνία μας.

      2) Ακριβώς επειδή επέλεξα να αναφέρω τις αρνητικές επιδράσεις του σεξισμού στο ανδρικό φύλο, προέβλεψα ότι μπορεί από ένα μικρό κομμάτι των αναγνωστών να εκληφθεί ως αμφισβήτηση των αρνητικών επιδράσεων στις γυναίκες. Αν κρίνω από την γραφή σου, η συγκεκριμένη εισαγωγή, δεν αποσκοπούσε σε άτομα σαν εσένα που μπορώ να συζητήσω με επιχειρήματα αλλά σε άτομα τα οποία έχουν καταληφθεί από φανατισμό και ως εκ τούτου βρίσκονται σε επιφυλακή για να κρίνουν αρνητικά κάτι χωρίς στην πραγματικότητα να το έχουν διαβάσει. Δυστυχώς υπάρχει πολύ φανατισμός εκεί έξω και από τη στιγμή που δημοσίευσα σε ένα ευρύ κοινό το συγκεκριμένο κείμενο, έπρεπε να προλάβω τυχόν άτοπες αρνητικές αντιδράσεις. Καθαρά προληπτική ήταv δηλαδή η συγκεκριμένη παράγραφος.

      3) Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτή τη παρατήρηση βρίσκεται στις δύο προηγούμενες απαντήσεις μου. Γνωρίζοντας το πως μπορεί να εκληφθούν αυτά που γράφω από κάποιους/ες, έγραψα τα αυτονόητα. Επίσης και για το θέμα του προνομιούχου απάντησα στην πρώτη παρατήρηση.

      Η αλήθεια είναι ότι τον επίλογο σου, βάσει των παρατηρήσεων σου δεν μπορώ να τον αντιληφθώ. Δηλαδή σε όλο το σχόλιο σου λες ότι γράφω σωστά πράγματα που ισχύουν, κάνεις μερικές εύστοχες παρατηρήσεις οι οποίες όντως βοηθούν στην περεταίρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης σκέψης και στο κλείσιμο αμφισβητείς την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι σεξιστικές συμπεριφορές, λες και αμφισβήτησα κάποια σεξιστική συμπεριφορά...Όπως και να'χει επίσης καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    2. Επίσης αν είσαι χρήστης του Facebook μπορείς να παρακολουθείς τα άρθρα και τις σκέψεις μου σε αυτή σελίδα:

      https://www.facebook.com/TheZealot09/

      Διαγραφή
    3. Αρχικά, ευχαριστώ για την άμεση και ανεπτυγμένη απάντηση, μου είναι σημαντικό!

      Δεν ήθελα να δημιουργήσω σύγχυση με τον επίλογό μου, αλλά να κάνω ένα sum up του σχολίου μου με ύφος προτρεπτικό (απ'ότι φαίνεται φάνηκε κάτι άλλο). Δεν σε κρίνω ανίκανο να αντιλαμβάνεσαι σεξιστικές συμπεριφορες, αλλά όντως ελπίζω να εξελίξεις ακόμη περισσότερο την ικανότητα που ήδη φαίνεται να κατέχεις! :) Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    4. Είναι ένα από τα λίγα ελαττώματα του γραπτού λόγου, ότι κάποιες φορές δεν είναι ευδιάκριτη η διάθεση που λέμε κάτι, από εκεί και πέρα η απάντηση μου ήταν ανάλογη και ελπίζω αντάξια του σχόλιου σου :)

      Διαγραφή