Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ο φανατισμός είναι άθρησκος


Με το που έγινε η δολοφονική επίθεση στο Charlie Hebdo, πάρα πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις σχετικά με αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, με το διαδίκτυο να κυριαρχεί στην ζωή μας και στην επικοινωνία μας, οι περισσότεροι από εμάς γίναμε άμεσοι δέκτες όλων αυτών των αντιδράσεων.

Προσωπικά βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να δω πάρα πολύ κόσμο να αντιδράει υγιέστατα και να εκφράζεται υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και εναντίον της πρόκλησης μίσους προς τους ομόθρησκους των δολοφόνων. Αλλά δυστυχώς παρατήρησα και αρκετές «επιθέσεις» οι οποίες επικεντρώνονταν στη θρησκεία και στην κουλτούρα των δραστών.  Καταγγελίες σχετικά με το πολιτισμικό επίπεδο των Μουσουλμανικών χωρών, την έλλειψη δημοκρατίας στις κοινωνίες τους, την βία που προκαλούν και πολλά ακόμα. Και έτσι μου αχνοφάνηκε ο μεγαλύτερος κίνδυνος όσον αφορά τις αναπτυγμένες(;) δυτικές κοινωνίες. Να μισεί κάποιος κάποιον άλλο, όχι επειδή είναι εγκληματίας και επικίνδυνος γενικότερα, αλλά επειδή είναι Μουσουλμάνος. Οι Ακραίες Εθνικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους Ευρωπαϊκούς λαούς λόγω της οικονομικής κρίσης, παραμονεύουν, και τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, είναι βούτυρο στο ψωμί τους, και καύσιμο στην προπαγάνδα τους. Αυτή η προπαγάνδα ήταν που όπλισε και τον Μπρέιβικ (αυτόν που σκότωσε 77 ανθρώπους στην Νορβηγία).

Αφού λοιπόν επιμένουν κάποιοι να κρίνουν συνολικά και μονοκόμματα στην προκειμένη περίπτωση 2.000.000.000 περίπου ανθρώπους ας παίξουμε το παιχνίδι με τους δικούς τους κανόνες για να τους αποδείξουμε ότι ακόμα και έτσι εκτίθενται.

Αποκαλούν τους Μουσουλμάνους απολίτιστους. Ξεχνάνε μάλλον ότι η βάση των σύγχρονων μαθηματικών και της αστρονομίας στηρίζεται στις μελέτες μουσουλμάνων(τυπικά) φιλοσόφων του Μεσαίωνα. Οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν βασιστεί σε μελέτες Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, τις οποίες μελέτες οι Ευρωπαίοι  Χριστιανοί, αν δεν προσπάθησαν να τις χαντακώσουν, τουλάχιστον δεν τις προωθούσαν. Οι Άραβες επιστήμονες διέσωσαν, μελέτησαν, εξέλιξαν και μετά παρέδωσαν τόνους επιστημονικών γνώσεων στην Ευρώπη στην εποχή της Αναγέννησης.

Υποστηρίζουν οι δικοί μας μισαλλόδοξοι, ότι το να είσαι Μουσουλμάνος  σημαίνει αυτόματα ότι είσαι βίαιος και δεν υπολογίζεις τη ζωή. Αγνοούν την Ιστορική περίοδο των Σταυροφοριών που οι Ευρωπαίοι κατέσφαξαν τον πληθυσμό της Ανατολικής Μεσογείου. Που σε μια από τις βιαιότερες εποχές που έζησε η ανθρωπότητα, την μεγαλύτερη πράξη ανθρωπισμού για τα τότε δεδομένα, την έκανε ο Αιγύπτιος-Κούρδος Χαλίφης Σάλαντιν, ο οποίος δεν έσφαξε τον Χριστιανικό πληθυσμό της Ιερουσαλήμ όταν την κατέλαβε και τους άφησε να αποχωρήσουν ασφαλείς δίνοντας τους και προμήθειες. Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται αυτό στη σημερινή εποχή(ευτυχώς), τότε δεν ήταν καθόλου. Μερικά χρόνια πιο πριν που είχαν καταλάβει την ίδια πόλη οι Σταυροφόροι, έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίας.

Και στην τελική ας σκεφτούμε πόσοι από εμάς θα διατηρούσαμε την ανθρωπιά μας, αν μεγαλώναμε σε ένα σκηνικό ατέλειωτης βίας, αν χάναμε από βομβαρδισμούς αγαπημένα μας πρόσωπα, αν εκμεταλλευόταν τη γη μας και το υπέδαφος της, ξένες πολυεθνικές καταδικάζοντας εμάς και τα τρισέγγονα μας στην απόλυτη εξαθλίωση. Τότε αυτές οι σχετικά μεμονωμένες αλλά τόσο επικίνδυνες αντι-μουσουλμανικές απόψεις, θα γινόντουσαν κοινωνικά καθεστώτα. Όπως ακριβώς γίνεται και τώρα στις μουσουλμανικές χώρες, με τις αντι-δυτικές. Εδώ υπό λιγότερο άσχημες συνθήκες και μόλις 70 χρόνια πριν(ιστορικά είναι αμελητέα ποσότητα) εμείς οι Ευρωπαίοι  καλοί Χριστιανοί δημιουργήσαμε την φρικιαστικότερη και πιο αντιανθρώπινη ιδεολογία που γνώρισε η Γη. Διότι οι εκάστοτε θρησκείες και οι εθνικές ιδέες είναι απλά αφορμές. Οι αιτίες όμως βρίσκονται πάντοτε στην εκμετάλλευση των λαών και στην έλλειψη παιδείας.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να δικαιολογήσω προφανώς την δολοφονική μανία και τις φρικαλεότητες των Τζιχαντιστών. Δεν τα γράφω ούτε για να αποποιήσω τις ευθύνες των ίδιων των Μουσουλμάνων για τη ζωή στις κοινωνίες τους. Κάθε άνθρωπος, και κάθε λαός εν γένει, είναι ο βασικός υπεύθυνος της ζωής του.

Πιστεύω όμως ότι στόχος όλων των ανθρώπων δεν πρέπει να είναι η υιοθέτηση ιδεών, διαφορετικά μακιγιαρισμένων αλλά ουσιαστικά ίδιων, με αυτές που όπλισαν αυτούς που δολοφόνησαν τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποτροπή της καλλιέργειας αυτών των ιδεών. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την παιδεία και την διακοπή της εκμετάλλευσης των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων. Διότι ο φανατισμός, η τρομοκρατία, η μισαλλοδοξία και άλλες μισανθρωπικές έννοιες δεν σταματάνε ούτε στο Γιβραλτάρ ούτε στο Βόσπορο, και εισχωρούν στο κεφάλι είτε αυτό καλύπτεται από καπέλο είτε από τουρμπάνι.

1η Δημοσίευση: Balaoritou Street



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου