Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ο πιο ελεύθερος άνθρωπος



Ο Bradley Manning γεννήθηκε στην Οκλαχόμα στις ΗΠΑ το 1987. Δευτερότοκος γιος μιας συντηρητικής Αμερικάνικης οικογένειας. Όπως όλες οι οικογένειες που διατηρούν αυστηρά στερεότυπα στην καθημερινότητα τους, έτσι και αυτή, πίσω από το ευτυχισμένο πορτρέτο της Αμερικάνικης οικογένειας, έκρυβε σοβαρές δυσλειτουργίες. Ο πατέρας της οικογένειας έλειπε συνεχώς για επαγγελματικούς λόγους, η μητέρα είχε σοβαρή εξάρτηση από το  αλκοόλ και έτσι τα παιδιά δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ο Bradley, κλήθηκε να διαχειριστεί τελείως μόνος του τις μη αποδεκτές, για το σεμνότυφο περιβάλλον που μεγάλωνε, σεξουαλικές του αναζητήσεις. Ο ίδιος πίστευε ότι απλά παιρνούσε φάσεις.  Το 2001 οι γονείς του χωρίζουν, και μετακομίζει στην Ουαλία μαζί με τη μητέρα του. Στο σχολείο που φοιτούσε, υπήρξε θύμα bullying λόγω της θηλυπρεπούς συμπεριφοράς του και της ξένης για τους ντόπιους προφοράς του.

Το 2005 επιστρέφει στην Αμερική και το 2007 κατόπιν προτροπής του πατέρα του, ξεκινάει τις διαδικασίες να ενταχθεί στον Αμερικάνικο στρατό με την ελπίδα, να τον βοηθήσει η θητεία του σε μετέπειτα εξω-στρατιωτικές σπουδές του. Ταλαιπωρήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του, αντιμετωπίζοντας παρόμοια συμπεριφορά με τα σχολικά του χρόνια αλλά σε πολύ χειρότερο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά εντάσσεται στον αμερικάνικο στρατό και μετά από μία σύντομη περίοδο στις ΗΠΑ, τον στέλνουν στο Ιρακ, για να αναλάβει κυρίως γραφειοκρατικές εργασίες.

Το Νοέμβριο του 2009 ο Manning βρίσκεται σε ψυχολογικό τέλμα. Η πίεση που ασκείται από το στρατιωτικό περιβάλλον και δεν του επιτρέπει να συμπεριφερθεί ελεύθερα με βάση τη σεξουαλικότητα του, καθώς και η πλήρης ηθική του αντίθεση στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου στρατού, τον έχουν καταστήσει ψυχολογικά ράκος. Λόγω της θέσης που είχε, περνούσαν από τα χέρια του πολλές απόρρητες αναφορές, που πέρα από τις συνηθισμένες αποστολές, περιέγραφαν και πολλές συμπεριφορές Αμερικάνων στρατιωτών που ξέφευγαν πολύ από το ευρύ όριο που καθορίζει το Στρατιωτικό Δίκαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένα βίντεο από ελικόπτερο, που έδειχνε στρατιώτες να παίζουν «σκοποβολή» με στόχους άοπλους Ιρακινούς.

Συμπερασματικά μέχρι τότε ήταν ένας άνθρωπος που καταπιεζόταν τελείως η συνείδηση του. Η ηθική, η σεξουαλική, όλος του ο εσωτερικός κόσμος ήταν σκλαβωμένος γιατί πολύ απλά συναντούσε πολύ εχθρικές συνθήκες για να τον εξωτερικεύσει. Μέχρι τότε...

Από τον Ιανουάριο του 2010 άρχισε να έχει επαφές με το Wikileaks, τον γνωστό δημοσιογραφικό ιστότοπο, που έχει αποκαλύψει άπειρα σκάνδαλα πάσης φύσεως.  Προσπάθησε επίσης να έρθει σε επαφή με τη Washington Post και την Times.  Σύντομα οι αποκαλύψεις  σχετικά με τα εγκλήματα του Αμερικάνικου Στρατού προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να υπάρξει η παρέμβαση διεθνών οργανισμών και θεσμών.

Ο Bradley Manning ήξερε ότι αυτό που έκανε ισοδυναμούσε με εσχάτη προδοσία. Γνώριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει τη σύλληψη όπως και έγινε. Γνώριζε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά συνελήφθη τον Μάιο του 2010. Αλλά ήταν ο δρόμος για την ελευθερία της συνείδησης του έχοντας αντιστρόφως ανάλογη πορεία με αυτόν που διένυε προς τις στρατιωτικές φυλακές. Έχοντας πάρει πλέον απόφαση να αλλάξει φύλλο, αλλάζει το όνομα του σε Chelsea Manning κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του. Κατά τη διάρκεια της, γίνεται δέκτης ψυχολογικών βασανιστηρίων. Υπάρχουν στιγμές που διαπιστώνονται τάσεις αυτοχειρίας. Παρ’όλα αυτά δεν τα παρατάει.  Τρολλάρει με καυστικό χιούμορ τους δικαστικούς και απαιτεί νομικά να ξαναγίνει η δίκη με τα δικαστικά έγγραφα να αναφέρονται πλέον στην Chelsea Manning και όχι στον Bradley. Τυπικά ανούσια κίνηση, αλλά πλέον η Chelsea Manning είχε εγκαταλείψει οτιδήποτε τυπικό, οτιδήποτε συμβατικό. Καταδικάζεται τελικά σε 35 χρόνια φυλάκιση καθώς θεωρήθηκε ότι δεν βοήθησε άμεσα κάποιον εχθρό των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο εγκλεισμός η διεύθυνση των φυλακών δεν δείχνει την παραμικρή ευαισθησία, στην κατάσταση της, καθώς ακολουθεί ορμονική θεραπεία για να μπορέσει να ολοκληρώσει την αλλαγή φύλου. Για παράδειγμα την έβαλαν σε απομόνωση επειδή διάβαζε ένα Ιατρικό περιοδικό το οποίο θεωρήθηκε επικίνδυνο...

Αν όχι ο πιο ελεύθερος, ένας από τους πιο ελεύθερους ανθρώπους παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή βρίσκεται φυλακισμένος από επιλογή. Θυσίασε την συμβατική της ελευθερία, για να ελευθερώσει το μυαλό της και την ψυχή της, εκφράζοντας με εκκωφαντικό τρόπο όλα αυτά που τη βαραίναν, όλα αυτά που γνώριζε για τον εαυτό της και για τα εγκλήματα των άλλων και έπρεπε να δημοσιευθούν. Δεν δείχνει να έχει μετανοιώσει. Και προσωπικά πιστεύω δεν θα μετανοιώσει ποτέ. Γιατί η Chelsea Manning είναι συνειδησιακά ελεύθερη πλέον. Νιώθει ελεύθερη μέσα της. Έχει κατακτήσει την πραγματική ελευθερία. Εμείς; 

1η Δημοσίευση: Balaoritou Street




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου